QL. Методи санітарно-мікробіологічного дослідження безалкогольних напоїв
Час проведення: 10.00 – 13.00
Мова викладання: українська
Вартість:
- 4050 грн. при реєстрації до 30.10.2024 р. (знижка 10%), 810 грн. – 2-й та кожен наступний учасник
- 4500 грн. при реєстрації після 30.10.2024 р., 900 грн. – 2-й і кожен наступний учасник
Автор та ведуча: Калініченко Світлана Вікторівна, доктор мед. наук, старший науковий співробітник, завідуюча лабораторією вірусних інфекцій ДУ «Інститут мікробіології і імунології ім. Мечникова Національної академії медичних наук України».
Безалкогольні напої відіграють важливу роль в обміні речовин людини, особливо в період спеки, оскільки шляхом водного обміну відбувається терморегуляція організму людини і щоб не порушити водний баланс, необхідно компенсувати втрату вологи. Прісною водою зробити це неможливо – втрачається певна кількість мінеральних речовин. При споживанні безалкогольних напоїв людина не тільки компенсує втрати вологи і солей організмом, але й збагачує його життєво необхідними біологічно активними речовинами. Однак, безалкогольні напої, будучи хорошим живильним середовищем для багатьох мікроорганізмів, швидко піддаються псуванню за рахунок різноманітного кількісного і якісного складу мікрофлори сировини для виготовлення безалкогольних напоїв (питної води, плодово-ягідних соків, сиропів і екстрактів з них, цукру, ароматичних есенцій, лимонної кислоти і ін.), а також мікрофлори підприємства (устаткування, тари, повітря, виробничих приміщень тощо), яка також може служить джерелом забруднення напоїв мікроорганізмами. При недотриманні санітарних вимог ступінь обсіменіння мікроорганізмами напою зростає. Інтенсивність розвитку в напої мікрофлори залежить від властивостей окремих представників її, від температури зберігання, фізико-хімічних властивостей напою. Саме ці питання і будуть розглянуті на нашому вебінарі.
Програма
1. Мікрофлора сировини:
а) дріжджі родів Shizosaccharomyces, Saccharomyces, Candida
б) бактерії роду Leuconostoc
в) молочнокислі бактерії
г) бактерії роду Bacillus
2. Найбільш поширені мікроорганізми псування безалкогольних напоїв
3. Санітарно-показові мікроорганізми, методи їх виявлення та ідентифікації:
а) загальне мікробне число
б) бактерії групи кишкової палички
в) дріжджі та пліснява
г) дослідження питної води, цукру, сиропів.
Подивитися ролики з минулих заходів з мікробіології можна нашому YouTube-каналі.