Органолептичні методи дослідження — методологічна основа контролю якості сировини та продуктів харчування

9 квітня 2019 року відбувся семінар на тему: «Сучасні методи органолептичної оцінки продовольчої сировини, продуктів і води/напоїв». Семінар проводив: Макаренко Олександр Григорович — кандидат хімічних наук, доцент кафедри харчової хімії Національного університету харчових технологій.
У програмі семінару розглядалися різноманітні питання щодо нормативно-правової документації, організації органолептичних випробувань, устаткування сучасної сенсорної лабораторії, підготовки відібраних зразків, комплектування дегустаційної комісії, методів органолептичних випробувань тощо.
Окремо розглядалися питання поняття «карти язика», зорової, смакової і нюхової чутливості (пороги сприйняття, сенсорна пам’ять та інші), адаптації і втоми органів почуттів, маскування і компенсації смаків і запахів та інші відомості, необхідні для організації правильної роботи експертів-дегустаторів. Вплив статі, віку, генетичних та інших індивідуальних чинників, географічних особливостей, національних традицій на особливості сприйняття сенсорних органів.
В ході заняття проводилось тестування порогів чуттєвості смаку. Також учасники за допомогою професійного тестування перевірили себе, наскільки вони здатні розрізняти кольори.